5 tips voor Theater Aan Zee

Met 11 dagen vol muziek, dans, podiumkunsten en literatuur kan het boeiende programma van Theater aan Zee (TAZ) misschien wel tot keuzestress leiden. Gelukkig weet afscheidnemend artistiek leider Luc Muylaert raad.

"Kiezen is altijd een beetje verliezen. Als programmator selecteer je geen slechte voorstellingen. Zelf probeer ik bij mijn selectie altijd te kijken naar toegankelijkheid, type presentatie en discipline, kwaliteit en relevantie. Omdat het ons 25-jarig jubileum is, bevat het programma ook een paar terugblikken. Deze feesteditie stellen we voor onder de noemer ‘ZIE JE MIJ?’; Zie je mij staan? Zie je mij zitten? Zie je mij graag? Iedereen heeft nood aan gezien worden. TAZ bestaat dankzij honderden onzichtbare medewerkers die elk jaar hun schouders letterlijk en figuurlijk onder het theatrale hoogtepunt zetten. Dit jaar worden zij, allemaal samen, de curatoren van het festival. Want zonder hun loyale steun was TAZ nooit geworden wat het vandaag is."

Deze vijf producties gaat Luc zelf zeker nogmaals bekijken tijdens TAZ:

Regent en regentes

"22 jaar geleden was Eric Devolder onze eerste centrale gast. Speciaal voor TAZ wordt deze voorstelling hernomen met de originele cast. Het openingsbeeld van de voorstelling is dermate sterk dat je het nooit meer vergeet. Daarbij een straffe tekst en dito acteerwerk en TAZ kan al niet meer stuk."

Marx

"Ook dit is een herneming en dan vooral op vraag van mensen die hem drie jaar geleden gezien hebben en opnieuw willen bijwonen. Een magistrale Johan Heldenbergh en een fenomenaal goed scenario van Stefaan Van Brabandt. Een sprankelende ode aan engagement, zorg, solidariteit en gedrevenheid. Echt niet te missen!"

Triptych

"Een meesterlijk drieluik van Peeping Tom. Het gezelschap is zeer uitzonderlijk te zien in Vlaanderen, maar deze voorstelling is een must-see. Dans, acrobatie, humor, film en veel suspense. Hier ga je niet zomaar kijken, maar kom je beleven op een uitzonderlijk hoog niveau."

We zullen doorgaan!

"Tutti Fratelli heeft al een paar opgemerkte passages gehad op TAZ. De bevlogen Reinhilde Decleir is daar niet vreemd aan. Als eerbetoon aan deze grote dame uit de (sociaal)artistieke wereld willen we echt haar laatste productie op TAZ hebben. Hoge artistieke kwaliteit, toegankelijkheid en dat allemaal gebracht door mensen die het iets moeilijker hebben. Dank voor al die mooie momenten, Reinhilde!"

De barbier

"Jaren geleden zijn we met een bang hartje begonnen met opera te programmeren. Tom Goossens, een jonge operaregisseur, wist me te overtuigen met al zijn jong enthousiasme om het toch maar eens te proberen. Het was een schot in de roos en een jaarlijks hoogtepunt van TAZ. En kijk speciaal voor TAZ … De Barbier."

"Met enige pijn in het hart moet ik het hier bij houden, al zou ik dit lijstje liefst naar vijftig willen uitbreiden. Mijn suggestie: probeer zoveel mogelijk voorstellingen bij te wonen, want er zitten vele parels in het grotere programma", aldus Luc.

Mis niets van Theater aan Zee

27/07 - 06/08

TAZ wordt deze zomer opnieuw jouw culturele hotspot aan zee! Met theater, muziek, literatuur, kindervoorstellingen, debat …
Café Koer, het meetingpoint voor publiek, medewerkers, artiesten, is de plek om na te keuvelen, iets te drinken en tal van mensen te ontmoeten. Op naar TAZ#2022!