Menu

U bent hier

5 ronkende namen op Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam.

Oostende weet altijd mooi volk te lokken. Denk maar aan de topkunstenaars van The Crystal Ship, de sterren van het filmfestival en de grote affiches in Kursaal Oostende. Maar ook voor “Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam.” zakken enkele klinkende namen af naar de stad aan zee. Een bloemlezing.

1. JAN FABRE

Kunst is (niet) eenzaam
1986 - mixed media

Naast curator is Jan Fabre vooral ook thuis in zowat alle takken van de kunst. Theatermaker, beeldhouwer, schilder, filmproducent en utopist, hij heeft het allemaal op zijn profiel staan. En wie kent Fabres befaamde plakken ham op de zuilen van de Gentse aula, zijn glinsterende kevers en Searching for Utopia ofte de gigantische gouden schildpad niet? Telkens opnieuw slaagt hij erin te balanceren op de grens van de controverse om zo onze maatschappij uit te dagen. We geven hem dan ook met veel plezier de duo-rol kunstenaar en curator van “Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam.”

2. JULIUS VON BISMARCK

Space Fish
2017 - video

Julius Von Bismarck,die stop je niet zomaar in een vakje. De Duitser is een opmerkelijk figuur met heel uitzonderlijke ideeën, die hij vertaalt in fotografie, video en installaties. Een jonge vogel in het milieu, maar wel ene met een stevig portfolio. Zo liet hij een gigantische smiley aan een helikopter boven Berlijn vliegen en ontwierp hij een toestal dat ongevraagd foto’s plaatste op de camera’s van toevallige passanten. Technologie en wetenschap spelen een belangrijke rol in zijn kunst. Ook in zijn werk voor Het Vlot. Julius liet een een tropische zoetwatervis in een speciaal ontworpen duikpak rondzwemmen in het koude water van de Antarctische oceaan. Het symboliseert de ontdekkingsdrang van de mens en de romantiek gepaard met het ontdekken van nieuwe werelden.

3. STEVE MCQUEEN

Nieuwe productie
2017 - video

Een oscarwinnaar op een kunsttentoonstelling, dat zie je niet elke dag. Steve McQueen kroop de geschiedenisboeken in en verfilmde 12 Years a Slave, een stevig drama rond de slavernij. Het leverde hem meteen een Academy Award en eeuwige roem op. Hij was meteen ook de eerste zwarte oscarwinnaar in de categorie Beste Film. Zijn werk wordt gekenmerkt door de lange, ononderbroken shots, spelen met fysiek geweld en een sterke, maatschappijkritische boodschap. Maar wat weinig mensen weten, is dat Steve McQueen ook experimenteert met beeldhouwkunst. Zijn favoriete materialen zijn neon-licht, goud, zilver en graniet.  

4. ASLAN GAISUMOV

Volga
2015 - video

Aslan Gaisumov mag dan wel de benjamin van Het Vlot zijn, zijn bijzondere kunst staat getekend door een karaktervol levensverhaal. Zijn familieleden sloegen op de vlucht tijdens de oorlog in Tsjetsjenië door met 21 personen in een oude Volga wagen de grens over te steken. In zijn werk blijft hij trouw aan zijn geschiedenis en cultuur maar durft daar ook buiten te kleuren. Esthetiek en kritiek gaan hand in hand in video en installaties. Ook voor Het Vlot. In de kelders van de Sint-Jozefkerk haalt Aslan persoonlijke herinneringen en het collectieve geheugen naar boven en transformeert dat in een nieuw geheel.

5. MIKE FIGGIS

Survivalskills
2017 - video 

Doet Leaving Las Vegas een belletje rinkelen? Of The Sopranos? Mike Figgis was voor beide regisseur en haalde meteen ook twee oscarnominaties binnen. Begonnen in de muziek en theater, maar uiteindelijk koos hij toch resoluut voor het grote doek. Geen onverstandige keuze. Die cinematechnieken gebruikt hij ook voor zijn werk op Het Vlot. Niet het dobberen op het vlot zelf, maar wat net voor en net na de ramp gebeurde, zet hij in beeld. Zo reflecteert hij naar en over het medium film.

PRAKTISCHE INFO:

  • Periode: 21 oktober 2017 > 15 april 2018
  • Centrale locatie & ticketverkoop: Mu.ZEE
  • Prijs: 10 euro (midweek) - 16 euro (weekends en vakantieperiodes)
  • Alle info over de tentoonstelling

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende prijzen

Vertel het verder