Menu

U bent hier

4x Ensor en Spilliaert in Oostende

Vier goede redenen om dringend Ensor en Spilliaert te gaan ontdekken in Oostende. Of wie weet, misschien zelfs te herontdekken! Want er valt weer heel wat nieuws te beleven.

James Ensor - Dromen van parelmoer

12/05/2018 - 16/06/2019

Ensor behoort tot het handjevol Belgische kunstenaars die ook internationaal van tel zijn. Wereldwijd hebben musea, verzamelaars en liefhebbers belangstelling voor zijn grensverleggende kunst. Lang voor de term een modieus cliché werd, was Ensor wel degelijk een game changer. Toch staat zijn kunst zelf nog al te vaak in de schaduw van de populaire legende: die rare, mensenschuwe snuiter achter zijn piano in zijn Oostends schelpenwinkeltje.

Lees meer

Fusillade Nationale. Léon Spilliaert in dialoog, met U.

10/06 - 14/10

In 'Fusillade Nationale' laat gastcurator Patrick Florizoone zijn associatieve blik los op het oeuvre van Léon Spilliaert. Doorheen verschillende ensembles maken we kennis met de vele thema's die Spilliaert en zijn oeuvre verbinden met Oostende, met tijdgenoten als James Ensor en Hans Arp, maar ook met hedendaagse kunstenaars als John Baldessari en Gerhard Richter. In het tweede deel van de tentoonstelling nodigt de curator u middels een experimentele opstelling uit zelf in dialoog te gaan met Léon Spilliaert en een nieuw beeldverhaal te creëren.

Lees meer

Expo Léon Spilliaert en de verzameling van de Koninklijke Bibliotheek van België

30/06 - 30/09

Deze tentoonstelling toont een overzicht van de prenten en tekeningen uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek, aangevuld met werken uit Mu.ZEE. Van Léon Spilliaert bezit het Prentenkabinet een rijk fonds van tekeningen en prenten uit verschillende periodes van zijn loopbaan.

Lees meer

Het Parfum van Oostende

Ensor spreekt: ‘Ik ga u mijn Oostende laten zien, laten voelen. Het mysterie dat nog bijna tastbaar in de straten hangt. Het unieke parfum van de stad. Ik ga u Oostende laten ruiken.’ Ensor laat je aan de hand van de audiogids ‘Het parfum van Oostende’ een àndere stad zien. Wim Opbrouck en Els Dottermans praten de totaalervaring aan elkaar. Een oorwurm die je altijd zal bijblijven. En een belevenis voor de neus, dat spreekt.

Lees meer

Wist je dat...

Er tegen de zomer van 2019 een gloednieuw belevingscentrum komt rond James Ensor? Om het nieuwe belevingscentrum rond James Ensor te realiseren, is het huidige Ensorhuis momenteel even gesloten voor publiek.

Extra tip!

Het duinenkerkje van Mariakerke, deelgemeente van Oostende, werd meerdere malen vereeuwigd in de werken van James Ensor. De kunstenaar ligt er begraven op het kleine kerkhof, pal met de neus in de zilte zeewind.

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende-prijzen

Vertel het verder