Menu

U bent hier

4 goede redenen om ‘Grote Kunst voor Kleine Kenners’ te bezoeken

10 februari > 15 april // Fort Napoleon

Van de krokusvakantie tot de paasvakantie kan je naar de eerste interactieve expo gebaseerd op het boek "Grote Kunst voor Kleine Kenners" van jeugdauteur Thaïs Vanderheyden gaan. Wij vroegen haar 4 goeie redenen waarom deze doe-expo op jullie bucketlist moet staan!

1. Het is een echte doe-expo

Thaïs: "De expo bestaat uit twee grote delen. Het eerste deel is een echt expo-gedeelte. Mijn versies van de allerberoemdste schilderijen hangen er reuzegroot tegen de muren (met de originele werken in het klein ernaast). Meester-verteller Warre Borgmans heeft alle schilderijen een eigen stem gegeven. Met een audiogids wandel je tussen de meesterwerken die dus elk hun eigen grappig verhaal vertellen. Bij elk schilderij hoort een vraag die je later een gouden tip oplevert. Het tweede deel van de expo bestaat uit een speurtocht. Want één schilderij van de reeks ontbreekt en is verdwenen! Met een speurneuzenboekje word je op weg gezet om in de voetsporen van een echte kunstdetective te treden. De kinderen moeten door een aantal opdrachten een code bemachtigen en het spoor naar het verdwenen schilderij terugvinden. Ik wil er niet te veel over kwijt, want dan is het geen verrassing meer. Ik kan alleen zeggen dat het echt top wordt en dat ouders zich minstens even hard gaan amuseren!"

2. De expo inspireert zowel jong als oud

Thaïs: "Niet elk kind is creatief of artistiek. Dat hoeft ook niet. Ieder zijn talent. Je kan ook van kunst houden zonder het zelf te maken. Maar het boek inspireert blijkbaar wel een heleboel leerkrachten om met hun leerlingen ook eigen ‘junior-versies’ van bekende schilderijen te maken met hele grappige en prachtige resultaten. Uiteraard is dat fijn. Ik moet ook zeggen dat ik, door me te verdiepen in al die verschillende schildertechnieken en stijlen, veel meer respect heb gekregen voor de grote meesters uit de kunstgeschiedenis. Ik heb bijvoorbeeld gevloekt om een Vermeer op doek te krijgen. Zo moeilijk! Die man had zoveel talent. Of Van Eyck, nog zo’n harde noot om te kraken (lacht)!"

Eigenlijk heb ik de eerste werken van Grote kunst voor Kleine Kenners voor mijn eigen kinderen geschilderd!

3. Je krijgt Grote kunst op kindermaat

Thaïs: "Eigenlijk heb ik de eerste werken van Grote Kunst voor Kleine Kenners voor mijn eigen kinderen geschilderd. Ze waren er zo enthousiast over dat ik het idee kreeg er een grappig kunstboek voor kinderen van te maken met de highlights van de kunstgeschiedenis. De meeste kunstboeken voor kinderen zijn heel serieus en bereiken hun doel vaak niet. Neem bijvoorbeeld de Mona Lisa. Vanuit kinderogen is dat een doodsaai, donker schilderij zonder kleur, actie of detail. Zijn zoontje noemt het kleurenpalet van de Mona Lisa ‘Modderkleur’. Het is dus een hele uitdaging om een kind zich te laten inleven in zo’n oud donker schilderij. Ik vond dat dat beter kon! In mijn boek en expo breng ik de schilderijen naar de fantasiewereld van de kinderen zelf, in plaats van omgekeerd. Door die meesterwerken te herschilderen met diertjes en grappige details, worden het voor kinderen plots wel interessante beelden. Eens je hun aandacht hebt krijg je de kans het originele meesterwerk te laten zien. Bij elk schilderij hoort ook een historisch juist maar vooral grappig verhaaltje over de schilder, het onderwerp of de stijl. Ik wil dus vooral dat ze zich ermee amuseren. Als het leuk is, blijft het ook beter hangen, toch?"

4. De expo is het perfecte evenwicht tussen cultuur, actie en humor

Thaïs: "Ik denk dat we het perfecte evenwicht gevonden hebben tussen cultuur, actie en humor. Het is een mooie kans om je kinderen op een humoristische manier in contact te brengen met de allerberoemdste schilderijen ter wereld zonder belerend te worden. Een lage drempel met veel oog voor amusement. En ik ben blij dat de expo weer plaatsvindt in het prachtige Fort Napoleon. Dat blijft ook zo’n topper! Als ik jullie nog een tip mag geven? Voorzie genoeg tijd zodat je zeker het hele parcours kunt afleggen. En vergeet niet te genieten!! En achteraf een ijsje..."

Tekst: Lobke Gielkens

Grote Kunst voor Kleine Kenners - PRAKTISCH:

DATA

10/02 > 15/04/2018

OPENINGSUREN

  • Woensdagnamiddag 13.00 - 17.00 uur, zaterdag en zondag 10.00 - 17.00 uur
  • Tijdens krokus- & paasvakantie en op feestdagen: alle dagen open 10.00 - 17.00 uur

PRIJZEN

  • Volwassenen: 8 euro (leden Herita 6 euro)
  • Kinderen (6 tot 12 jaar): 4 euro 
  • Kinderen (- 6 jaar): gratis

Alle info

Vertel het verder

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende prijzen