Menu

U bent hier

10 redenen om naar Filmfestival Oostende te komen

Een week lang het beste van de Vlaamse film, sterren op de rode loper, exclusieve avant-premières, de uitreiking van de Vlaamse Filmprijzen en veel meer: dit zijn de tien redenen waarom je Filmfestival Oostende onder geen beding mag missen!

1. Openingsgala

Op vrijdag 7 september opent Engel, de nieuwe langspeelfilm van Koen Mortier, de 12de editie van FFO in Kursaal Oostende en Kinepolis Oostende. Maar liefst 2 locaties zijn nodig om het enthousiaste publiek een plekje te bieden om de film te beleven. In de openingsfilm volgen we de laatste 24 uur van het leven van de wereldberoemde wielrenner Thierry, wiens naam na een zware val en losbandig druggebruik in diskrediet werd gebracht. 

2. De masterselectie van Matteo Simoni

Dat topacteur Matteo Simoni de Master van de 12de editie is, is al door iedereen geweten. Dit Masterschap geeft Matteo de kans om zijn liefde voor cinema in de verf te zetten. De rode draad doorheen zijn Master Selectie is ‘vader en zoon’. Verder vinden we ook heel wat Italiaanse invloeden in zijn geselecteerde films. Ontdek de selectie van Matteo Simoni hier.

3. Tal van (internationale) gasten

Sinds de start van het festival 11 jaar geleden heeft Filmfestival Oostende zowel nationaal als internationaal talent op haar rode loper mogen bewonderen. Deze gasten kregen ook telkens hun ster op de “Walk of Fame” op de zeedijk. Bij de belangrijkste gasten van de voorbije jaren mogen we onder meer Pierce BrosnanAdrien BrodyMoran Atias, ... rekenen.

Ook dit jaar brengt FFO talent naar Oostende. Eregast van het festival is niemand minder dan Jean-Claude Van Damme, die op 09/09 een ster ontvangt op de Walk of Fame. Ook topacteur Rupert Everett wordt geëerd met een ster, waarna de film 'The Happy Prince' in avant-première gaat.

4. Nederland, Buurland

Ook dit jaar zal er op Filmfestival Oostende ruim aandacht zijn voor Nederlandse films en coproducties. Meer nog, dank zij het grote succes van vorig jaar, krijgt de selectie “Nederland, Buurland“ een volwaardige sectie binnen het festival met enkele fantastische avant-premières: Redbad, Catacombe, De dag dat mijn huis viel, Oude Liefde, Cobain en Kleine IJstijd.

5. Internationale LOOK!-competitie

De internationale LOOK!-competitie van FFO is uniek in Europa. FFO vestigt met deze competitie aandacht op de esthetische kwaliteiten van cinema en het visuele vermogen van film, zeg maar het werk van de production design ploeg (art direction, kostuums, make-up en visuele effecten) en dat van de D.O.P. (Director of Photography). De films strijden voor verschillende prijzen. Deze prijzen worden uitgereikt door een internationale jury op vrijdag 14/09 voor de vertoning van 'Redbad'.

6. Taste Of Europe

FFO organiseert dit jaar opnieuw de Taste Of Europe-competitie. Veel Europese films die in eigen land grote successen boeken, bereiken nooit de Belgische zalen. We tonen zes Europese publieksfilms die de aandacht van het Belgische publiek absoluut verdienen. De jury wordt samengesteld uit een brede selectie van filmliefhebbers van alle leeftijdscategorieën. Dit jaar neemt regisseur, producent en scenarist Kristof Hoornaert de rol van voorzitter op zich.

7. Will Tura

Op zaterdagavond 8 september gaat de documentaire 'Will Tura, Hoop Doet Leven' van Dominique Deruddere in een productie van Jean Kluger in wereldpremière in Oostende! De film schetst een beeld van Will Tura (77) als onvermoeibare werker en zanger. Een rasperformer wiens leven niet altijd over rozen is gegaan, maar die langzaam maar zeker naar de top is geklommen. De film wordt voorgesteld in Kursaal Oostende in aanwezigheid van Will Tura en tal van andere gasten.

8. Festivalpas

Voor slechts 39 euro kan je met de festivalpas genieten van álle films uit het hele programma van FFO. Ben je jonger dan 26 jaar, dan geniet je van een extra voordelige prijs van 20 euro. Met deze pas kan je onbeperkt voor alle films uit het programma van FFO een ticket kopen in de kantoren van Toerisme Oostende vzw of aan de box-offices van het festival. Meer info? Klik hier

9. Lifetime Achievement Awards

Al heel wat nationaal en internationaal talent werd op onze “Walk of Fame” op de zeedijk vereeuwigd met een ster. Dit jaar komen daar drie opmerkelijke sterren bij. Het festival schenkt een Lifetime Achievement Award aan Robbe De Hert (Hollywoord aan de Schelde), Raoul Servais (Servais. Een man en zijn museum.) en Harry Kümel (Daughters of Darkness) voor hun bewonderenswaardige prestaties binnen de filmwereld.

10. De Ensors

Een van de hoogtepunten van FFO is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse filmprijzen, die dit jaar plaatsvindt op zaterdag 15 september in Kursaal Oostende. Dit jaarlijkse hoogtepunt is al aan zijn 9de editie toe. Voor het eerst zijn er 5 genomineerden per categorie, verdeeld over 19 categorieën.

Nieuw is dat er dit jaar prijzen gaan naar Vlaamse televisiereeksen: Beste TV-reeks, Beste Scenario, Beste Regie, Beste Acteur en Beste Actrice. 

Mis niets van FFO18

Wanneer
07-15/09

Waar
Kinepolis Oostende

Tickets
www.filmfestivaloostende.be
Tip: koop een festivalpas en geniet onbeperkt van alle films!

Master
Matteo Simoni

Vertel het verder

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende-prijzen