In Oostende is het dragen van een mondmasker verplicht op drukke plaatsen en momenten. Klik hier voor meer uitleg.

U bent hier

10 keer Oostende in boeken

Klara-presentatrice Heidi Lenaerts ruilde in 2019 het drukke Brussel in voor een 'zeehuis' in Oostende. Dat ze fervente lezer is, valt moeilijk te ontkennen. Ze helpt jullie dan ook graag aan enkele echte Oostendse leestips.

"Ik ben ZO BLIJ dat mijn gezin en ik nét op tijd naar Oostende verhuisden.

De zee heeft altijd al aan mij getrokken… Als kind kwam ik hier met mijn ouders jaarlijks met vakantie. Later kwam ik heel vaak met de trein. Met een vriendin, het lief, alleen… Heerlijk. Nog later verbleven mijn gezin en ik hier zo vaak dat we uiteindelijk besloten het binnenland voorgoed achter ons te laten en definitief aan te spoelen hier. Terminus! In de stad van onze dromen, het huis van onze dromen én de boekenkast van onze dromen.

Voor jullie zette ik even wat Oostendse leestips op een rijtje."

1. Flamand des Vagues

'Flamand des Vagues' is een roman uit 1948 van de Franstalige Vlaming Jan Van DorpMarinus De Boer groeit op in het 17e-eeuwse Oostende. Op 11-jarige leeftijd ziet hij zijn vader omkomen in een vreselijke zeeslag en Marinus wordt geadopteerd door twee kapers. Zij leren hem de stiel en kijken toe hoe Marinus een beruchte kaperskapitein wordt. Later moet hij vanop de kade toekijken hoe zijn drie zonen naar Indië vertrekken onder de vlag van de Oostendse Compagnie…

Marinus is een fictief personage, maar het boek is gebaseerd op historische feiten! Wist je dat de grote Piet Hein stierf door een kogel van een Oostendse kaper?! Het boek was metéén een internationaal succes!

2. Oostende & Compagnie: Van Arno tot Zweig

Oostende & Compagnie is een artistiek ABC-boek in het gezelschap van onder andere Léon Spilliaert en Hugo Claus, Leopold II en Cléo de Mérode, Henri Storck en Arno. Claude Blondeel schotelt ons hier een bont gezelschap voor van bekende en minder bekende figuren die ooit in Oostende vertoefden. Lang of heel kort. Koning Leopold II regeerde bijvoorbeeld héél graag vanuit Oostende: al zijn maîtresses zaten hier. James Joyce was hier maar heel éven, in 1926, maar ook héél graag! Hij schrijft op een postkaart dat dit de béste plek is waar ze ooit op zomervakantie geweest zijn! Hij was zo in zijn nopjes dat hij helemaal tot Middelkerke liep én hij volgde hier lessen Vlaams! 

3. Onze Vissers: het DNA van het Zilte Leven

Ineke Steevens, gepassioneerde directeur van het Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke, verbindt in dit boek vroeger met nu. We krijgen een historische vertelling over onze zeevisserij vanaf 1830, een ode aan de zee door Martin Heylen én die typische, prachtige, sprékende foto's van Stephan Vanfleteren

4. Vissersvrouwen

26 Vlaamse vrouwen vertellen in dit boek over hun leven met een visser. De jongste: een meisje van achttien met grote, angstige vragen over de toekomst. De oudste: een vrouw van 92 die met veel melancholie én veel plezier terugkijkt. Katrien Vervaele bracht hun mooiste uitspraken en innigste ontboezemingen samen: over het opvoeden van de kinderen, over de angst bij storm en ontij, over de eenzaamheid, over zonen die hun vaders opvolgen...

5. Amandine

Flor Vandekerckhove schreef de roman ‘Amandine’ die verscheen in 2012. Visser is hij zelf nooit geweest. Maar als uitgever van het Oostendse maandblad ‘Het Vrije Visserijblad' luisterde hij toen al een kwarteeuw naar ‘de hartenklop van Oostendse vissersgemeenschap’. Zelf zegt Vandekerckhove dat zijn roman over ‘de ziel van de visserij’ gaat. 

Het is het verhaal van een weeskind dat uit de school Ibis ontsnapt en een zoektocht onderneemt naar zijn roots. Zo haalt hij zijn eigen geschiedenis én die van de Oostendse vissers boven. In het boek komt de vissersopstand aan bod tegen de macht van de reders, de bloei en de teloorgang van de stoom- en motorvloot en het einde van de IJslandvaart

6. Ondine

Deze roman van Jennifer Vrielinck verscheen in 2018. Een aanrader, vooral voor meisjes van de zee! Het boek gaat over een vissermeisje dat opgroeit in het vissercafé van haar tante. Zelf groeide Vrielinck op tussen de vissers in Zeebrugge. ‘Ondine’ is geen autobiografie volgens de schrijfster. Toch vind je er heel wat persoonlijke ervaringen in terug. Vooral haar liefde voor de zee

Als visserskind groeit Ondine op tussen de golven en de gespierde caféverhalen, maar die weten haar honger naar het leven niet te stillen. In het binnenland leert ze de liefde kennen in al haar facetten, maar gaandeweg moet ze beseffen dat geen enkele man haar geluk bepaalt. Dan is er enkel nog zijzelf... en de zee. Het verhaal, dat zich afspeelt in de jaren zeventig en tachtig van vorige eeuw, brengt ook de muziek uit die tijd weer tot leven!

7. Ma Chère Soeur

'A ma chère soeur', een initiatief van de James Sidney Ensor vzw, bevat honderdvijfenvijftig nooit eerder gepubliceerde postkaarten van James Ensor aan zijn zus Marie, geschreven tussen 1918 en 1935. Postkaarten die de Oostendse kunstenaar naar zijn zus schreef als hij enkele dagen in Brussel of Antwerpen was en zijn geliefde Oostende verliet. 

Ensorkenners Herwig Todts en Norbert Hostyn hebben die postkaarten onderzocht en schreven er boeiende teksten bij. Een heel originele, bijzonder mooie en gestileerde uitgave! Verscheen vorig jaar.

De teksten tonen waar de kunstenaar dagelijks mee bezig was en zelfs de Ensorkenners waren verwonderd dat de beroemde Oostendenaar zo bezorgd was over zijn gezondheid. Een van de onderwerpen die bijna altijd aan bod kwam, was zijn gezondheid en die van zijn geliefden. Hij vraagt ook vaak of er nog er nog nieuws is uit Oostende. Als er nu iets gebeurt, staat het binnen enkele minuten op sociale media, maar dat was toen natuurlijk helemaal anders! Ensor vraagt ook vaak advies aan zijn zus. Zo zegt hij wel eens dat er een bod is op één van zijn werken en hij vraagt dan aan zijn zus of het een goed of slecht bod is. Hij vraagt ook advies als het over zijn kledij gaat. Moet hij een hemd met lange of korte mouwen aandoen?

8. Léon Spilliaert 

Jammer genoeg kunnen we nu niet citytrippen naar Londen voor die boeiende Spilliaert-tentoonstelling daar, in de Royal Academy of Arts. Je kan wél op hun website een virtual tour bekijken! En zijn werk en leven staat natuurlijk in vele, interessante boeken. Zo is er bijvoorbeeld het Spilliaert-boek van Anne Adriaens-Pannier. Anne's echtgenoot stamt uit het Oostends tandartsengeslacht Adriaens. Zelf heeft haar man Patrick zijn praktijk in Brussel. Zijn broer Peter is actief in Oostende. De familie Adriaens telt vier generaties tandartsen op rij die allemaal studeerden aan de UGent. Grootvader Joseph was tijdens het interbellum, toen het gezin Spilliaert vanuit Brussel weer naar Oostende kwam, zijn tandarts. Hij verzorgde vooral het dochtertje Madeleine, de kunstenaar zelf had een stevig gebit!

9. Kamer in Oostende

Een ‘reisboek’ van schrijver Koen Peeters en schilder Koen Broucke dat in 2019 verscheen. De twee, al jarenlang vrienden, ondernemen talloze expedities door Oostende, op zoek naar het verleden, naar verdwenen huizen en hotels, naar bekende personages die hier ooit hebben rondgelopen maar vooral toch op zoek naar de huidige én de vervlogen atmosfeer… 

Ze spreken met ooggetuigen van vroeger, hospita’s, hoteliers, … Peeters beschrijft die gesprekken, Broucke schildert zijn impressies. Koen Peeters zegt: "Overal in België zijn de mensen gereserveerd. Maar in Oostende kun je met iedereen praten!" Zijn vrouw is geboren in Oostende en ze hebben sinds een paar jaar, net achter de dijk in Oostende, hier een pied-a-terre. 

10. La Vie d’Ostende

Een oud album van de tekenaar Mars dat in 1896 op de markt kwam en dat ik eens cadeau kreeg van iemand… Rake tekeningen, fijne kleurplaten, ietwat oubollige maar vaak heel grappige onderschriften. Mars ziet én tekent het dagelijkse leven in Oostende in de 19e eeuw met het oog van een toerist. En met veel humor! Hij schetst het stadsbeeld, tekent de vissers én lonkt naar de mooie baadsters die uit de golven rijzen… Kostbaar kijkboek van een fonkelende badstad op haar hoogtepunt!

Veel leesplezier!

Tip! Laat je boeken aan huis leveren

Zin gekregen in nieuw leesvoer dankzij alle tips? Boekhandel Corman levert boeken aan huis!

Contacteer hen via mail (welcome [at] boekhandelcorman.be), telefoon (059 70 27 24 - op maandag, woensdag en vrijdag van 10u tot 13u) of via Facebook MessengerGenieten maar!

Ook interesse in?

De zomer van Oostende

Ontdek ons programma voor de zomer

Oostende Bonsoir

Ontmoetingen bij valavond met gastvrouw Guinevere Claeys

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende prijzen

Vertel het verder