U bent hier

Oostendse streekproducten

Oostende presteert uitstekend op vlak van gastronomie en dat heeft onder andere te maken met de befaamde streekproducten zoals de Ostendaise oester, de Vlaamse grijze garnaal, zeebeschuit, bloeling, beenhesp, glazuurspeculaas en de splitwafel.

 1. Oostendse Oester

  De Oostendse Oesters worden puur natuur gegeten, zonder citroen of extra kruiden. Ze mogen enkel in de Spuikom geteeld worden en dat is reeds 21 jaar de ware traditie van de familie Puystjens. De bekende oesters of ‘Ostendaises’ groeien in metalen kooien in plaats van op de bodem voor ongeveer vier jaar lang. Het zoutgehalte van het water en de algen in de Spuikom bepalen de unieke smaak van de oesters. 

 2. Vlaamse grijze garnaal

  De Vlaamse grijze garnalen worden gevangen aan de Belgische kust tot 16 km van de laagwaterlijn. De garnalenvangst is erg seizoensgebonden. De Vlaamse vissers bereiden de garnalen op een unieke manier: ze worden gekookt in zeewater met zeezout en dat moet zeer snel gebeuren. De PURUS garnalen zijn verkrijgbaar in het garnaalkook- en pelcentrum Brevisco (Vismijn 19-21, Oostende) en in de Carrefour supermarkten.

 3. Oostendse Zeebeschuit

  De Oostendse Zeebeschuit is een harde koek op basis van bloem, water, zout en vetstof. Bakkerij Riviera (Torhoutsesteenweg 16) bakt de koeken al jaren en werd uiteindelijk erkend voor haar werk. Voor de liefhebbers bestaat er ook een variant met rozijnen.

 4. Bloeling en beenhesp

  Na meer dan 40 jaar vakmanschap heeft slagerij Deschildere-Dambre beslist om te stoppen met een brouwerij en een nieuw concept te beginnen. Doorheen hun carrière kregen ze van VLAM een erkenning voor de bloeling en beenhesp en zo kreeg Deschildere de smaak te pakken. De bloeling, afgewerkt met zure appels, rauwe ui, suiker en muskaatnoot is net als de beenhesp enorm geliefd bij West-Vlamingen. Vanaf juni 2017 verwelkomen Willy en zijn zoon Karel jullie graag in hun nieuwe streekproductenwinkel op Oosteroever voor kwaliteitsvolle en ambachtelijke producten.

 5. Splitwafel

  De bekende splitwafels - bij sommigen beter bekend als spletwafels of spletters - zijn wafels gevuld met heerlijke boterroom. De ovale wafels worden met gist bereid en dat maakt ze een heel stuk zachter. De boterroom bestaat uit verse boter met kristal- of kandijsuiker en rum of kaneel. Door gezondheidsredenen werd de bakkerij van de makers stopgezet, maar ze blijven de streekproducten nog altijd verkopen langs de kust. 

Ambachtelijke hoeveproducten uit Oostende

Dat Oostende een schat vol verborgen parels is, dat weten we nu al. Onder die parels ook enkele ambachtelijke hoeveproducten die je moét geproefd hebben!

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

 • Unieke eet- & drinkadresjes
 • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
 • Maak kans op leuke Oostende prijzen

Vertel het verder