Menu

U bent hier

Het Wilde Westen

Venetiaanse Gaanderijen - 03/06 tot 01/10

HEDENDAAGSE KUNST IN EEN SPANNENDE DIALOOG MET HONDERDEN WESTERNOBJECTEN EN INDIAANSE ARTEFACTEN. HISTORISCHE FOTO’S EN FILMPJES, ORIGINELE STRIPTEKENINGEN EN FILMAFFICHES, OPGEZETTE DIEREN EN SPEELGOED.

Deze tentoonstelling toont het ware verhaal van het Wilde Westen. Ze gaat over het ontstaan van de mythe en vertelt hoe deze ook in België razend populair werd. In die mate zelfs dat de clichés van cowboys en indianen tot onze populaire beeldcultuur gingen behoren en de mythe gaandeweg de werkelijkheid verdrong.
Het westen van Amerika werd op het einde van de 19de eeuw omgedoopt tot het ‘Wilde Westen’, een land vol cowboys, indianen, goudzoekers, pelsjagers, schurken en ontdekkingsreizigers. Het was een onuitputtelijke inspiratiebron voor schrijvers, kunstenaars en filmmakers.

Via de in Europa rondtoerende Wild West shows van Buffalo Bill, de Winnetou-boeken van Karl May en later via de razend populaire westernfilms vonden die verhalen ook ingang bij ons. Bobbejaan Schoepen, wel eens de Vlaamse cowboy genoemd, had een levenslange belangstelling voor alles wat met de Far West te maken had en koos het dan ook als thema voor zijn gekende pretpark.
Naast de vele bijzondere westernobjecten en indiaanse artefacten worden ook tientallen kunstwerken van Belgische en buitenlandse topkunstenaars getoond.

Tilo Baumgärtel (D), Fred Bervoets (BE), Guillaume Bijl (BE), Sébastien Bonin (BE), Martha Colburn (VS), Diego Franssens (BE), R.C. Gorman (VS), Tom Liekens (BE), Kylie Manning (VS), Malcolm Morley (VS), Nadia Naveau (BE), Pjeroo Roobjee (BE), Frederic Remington (VS), Fritz Scholder (VS), Sven ‘t Jolle (be), Edgard Tytgat (BE), Camiel Van Breedam (BE), Philippe Vandenberg (BE), Eric Wansart (BE) Jess De Gruyter (BE)

De tentoonstelling wordt samengesteld door kunstenaar Tom Liekens en Frank Herreman (gewezen-conservator van het Etnografisch Museum van Antwerpen).

Data

za 3 jun 2017 tot zo 1 okt 2017
maandag:
14:00 tot 18:00
dinsdag:
14:00 tot 18:00
woensdag:
14:00 tot 18:00
donderdag:
14:00 tot 18:00
vrijdag:
14:00 tot 18:00
zaterdag:
14:00 tot 18:00
zondag:
14:00 tot 18:00

Locatie

Venetiaanse Gaanderijen
Oostende 8400
Toon op kaart

Prijzen

Basistarief: 4,00 € / Reductietarief: 2,00 € / Kansentarief: 0,80 € / <18 jaar, scholen, pers, leerkrachten met lerarenkaart, museumdirectors met aica-kaart: gratis

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende prijzen