Menu

U bent hier

4x Ensor en Spilliaert in Oostende

Vier redenen om dringend Ensor en Spilliaert te gaan ontdekken in Oostende. Of wie weet, misschien zelfs te herontdekken! Want er valt weer heel wat nieuws te beleven.

Ensor en Spilliaert museumvleugel. Twee grootmeesters uit Oostende

Hoezee voor Mu.ZEE, want vanaf nu kun je er naar een gloednieuwe vleugel gewijd aan Ensor en Spilliaert. Het museum legt de link tussen moderne en hedendaagse kunst, en eert de twee grootmeesters van de 19e en 20e eeuw. Je vindt er ook een eerbetoon aan de Oostendse cineast Henri Storck en fotograaf Maurice Antony. Vier kunstenaars en één koningin. En die laatste is natuurlijk Oostende zelf.

Lees meer

Het Parfum van Oostende

Ensor spreekt: ‘Ik ga u mijn Oostende laten zien, laten voelen. Het mysterie dat nog bijna tastbaar in de straten hangt. Het unieke parfum van de stad. Ik ga u Oostende laten ruiken.’ Ensor laat je aan de hand van de audiogids ‘Het parfum van Oostende’ een àndere stad zien. Wim Opbrouck en Els Dottermans praten de totaalervaring aan elkaar. Een oorwurm die je altijd zal bijblijven. En een belevenis voor de neus, dat spreekt.

Lees meer

Léon Spilliaert: Tussen Eb en Vloed. Marines, dijk en strandperspectieven.

De derde thematische tentoonstelling in Het Spilliaert Huis staat volledig in het teken van de atmosferische zee, een van de belangrijkste en meest gekende aspecten in het oeuvre van Léon Spilliaert. Samen met de onmiddellijke omgeving van strand en dijk inspireerde de zee hem tot tijdloze universele creaties. Curator Anne Adriaens-Pannier brengt in ‘Tussen eb en vloed’ opnieuw een 30 tal werken samen, voornamelijk afkomstig uit privé-collecties.

Lees meer

James Ensorhuis

Het Ensorhuis is uniek in zijn genre. Het is geen museum in de enge zin van het woord, je vindt er bijvoorbeeld geen originele werken. Maar je maakt er wel een reis naar de vroege 20e eeuw, naar de leefwereld van de Oostendse kunstenaar. Een trip door zijn huis van vertrouwen, waar hij woonde en werkte. Een wonderlijke teletijdmachine.

Lees meer

Extra tip!

Het duinenkerkje van Mariakerke, deelgemeente van Oostende, werd meerdere malen vereeuwigd in de werken van James Ensor. De kunstenaar ligt er begraven op het kleine kerkhof, pal met de neus in de zilte zeewind.

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende prijzen

Vertel het verder